czwartek, 21 czerwca 2012

I znów...




zamykamy smaki lata w słoikach...
 








Sposoby najprostsze :
 I - truskawki wrzucamy do garnka, garnek na gaz i gotujemy. Dosypujemy cukier - na oko - w zależności od preferencji smakowych i słodkości pierwotnej owoców. 
Ja gotuję około godziny na małym ogniu i gorące przelewam do słoików, zakręcam i stawiam do góry dnem.
Przy przelewaniu posiłkuję się lejkiem z szerokim wylotem. Podczas gotowania należy od czasu do czasu zamieszać i zaglądać żeby nie wykipiało.
II - wrzucam truskawki do słoików, zasypuję cukrem, zakręcam, wstawiam do dużego garnka, dolewam wody tak aby słoiki były chociaż w 3/4 zanurzone w wodzie. Gotuję około 15-20 minut. Jeszcze gorące wyciągam i stawiam do góry dnem.
W przypadku I mamy paćkę z kawałkami owoców, u nas zastępuje dżem.
W przypadku II - kompot i całe owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz